Menü Bezárás

Bozótkunyhó

Újra lehetőségem nyílt egy hétvégi bozótkodásra az ismerőseimmel egy már jól bevált, kellően rejtett táborhelyen.

Ezúttal egy régi öntesztet szerettem volna elvégezni, a jelenlegi tudásommal sötétedésig tudok-e egy olyan menedéket építeni, amiben az éjszakát töltöm? A fejemben egy gúla alakú menedék képe rajzolódott ki.

Délelőtt 10-11 között értem a táborhelyre, ahol rövid hátlapogatás után neki is fogtam a bungaló építésének.

Először egy ágynak való alkalmatosságot raktam össze, A földön ugyanis nem szeretek aludni , illetve hogy lássam mekkora hely fog kelleni a kényelmes bent tartózkodáshoz.

Az ágy

A környéken lehullott ágakból, kiszáradt, kidőlt fákból és kötözéshez használható iszalagból nem volt hiány, így az ágy és a keret viszonylag hamar megépült.

Dél környékén csináltam egy gyors ebédet az otthon jól összekészített mátrai sütődiszkoszban, így ezzel nem sok idő ment el.

Ebéd és egy kis szusszanás után folytattam a szigeteléssel.

A vázzal ellentétben az időjárásálló burkolattal már nagyobb gondban voltam, ugyanis nagy mennyiségű, kellően szigetelő anyag nem volt a közelben.

Kb egy órányi keresgéléssel találtam egy helyet, ahol viszonylag nagyobb mennyiségű, üreges szárú, a nádhoz hasonló, de annál kisebb növényt tudtam gyűjteni. Megnehezítette a dolgomat, a mindent elborító és átszövő szederinda.

Sajnos ez a növény sem volt elegendő, így miután már nem volt gazdaságos erőbefektetéssel begyűjthető, próbáltam jobb híján avart összehúzni, de ez is igen fáradtságos volt a táborhelyen és a körülötte lévő terepen.

A gyűjtött növénnyel leginkább a kunyhó tetejét borítottam be, hogy némi esővédelmet biztosítson, az aljára pedig az avar került olyan sűrűn, ahogy csak össze tudtam szedni.

A munkát sötétedéskor hagytam abba, kb 6 órát dolgoztam keményen, el is fáradtam rendesen a végére.

Már menet közben leszűrtem több tanulságot is:
– Ha nem cél a nagy kényelem, egyenes fekhely, akkor kisebb menedék épülhetett volna.
– Figyelembe kell venni a rendelkezésre álló anyagok mennyiségét és minőségét, és e szerint megválasztani a menedék típusát és méretét
– Figyelembe kell venni a lehetséges természetes adottságokat is, például a táborhelytől kicsit távolabb voltak futónövényekkel sűrűn borított fák, ezeket csak ki kellett volna egészíteni és gyorsabban végzek.

Az éjjel viszonylag jól telt, leginkább nagyon erős szél volt, és szinte nem észrevehető, minimális csapadék.

Szerencsére a szelet nagyon jól bírta a menedék, a csapadékból pedig gondolom a mennyisége miatt nem éreztem semmit,valószínű egy kiadós esőt nem bírt volna ki.

Az éjjel támadt erős szélben a lomb nélküli fák koronája kopogások, koppanások, nyikorgások, zörejek kíséretében össze-össze ért. Úgy éreztem magam mint egy apró pont, aki felett óriások sugdolóznak.

Elalvás előtt, védve az óriásoktól

Amennyire én tudom két tábor van a hálózsákban alvást illetően:
– gatyában alvók
– felöltözve alvók

Mindkét tábor jól meg tudja indokolni miért hatékonyabb így vagy úgy a hálózsák, ezidáig én is a “gatyás” táborba tartoztam.

A hálózsákom komfort fokozata elvileg -5°C, és bár eddig ritkán aludtam kint 0°C közelében, nem volt még gondom. Ezen az éjjelen azonban sokszor ébredtem arra hogy itt-ott fázom.

A hőmérőm szerint a bungalón belül 4°C, kívül 2°C volt. Gondolom ez a különbség a szél hűtő hatásának volt leginkább köszönhető.

Reggel nem volt kedvem a hidegben öltözni, így elhatároztam, hogy a hálózsákon belül próbálom meg.
Nem volt egyszerű de úgy voltam vele, ha elkezdtem végigcsinálom.. hát én is nehezen bírtam ki röhögés nélkül, úgy nézhettem ki mint egy bábozódó hernyó.

A lényeg, hogy mire felküzdöttem a jégeralsót és egy vékony polár pulcsit úgy elfáradtam, hogy szusszannom kellett.
Ahogy ott feküdtem a hálózsákban, észrevettem, hogy nem fázom.

És ekkor jött a felismerés: egész éjjel hiába fáztam!

Így ezzel a tarsolyomban azon nyomban elhagytam a “gatyásokat”.

Még a kelő nap előtt felélesztetem a tüzet, és a frissen főzött, gőzölgő zacskós leves kortyolgatása közben összegeztem az elmúlt nap és az éjjel sok tanulságát, hasznos volt.

Tesztnek jó volt, sok tanulságot vittem haza.

Facebook Comments
Posted in Túrák

Related Posts